Piri reis Groenland

De Piri Reis Groenland landkaart.
De Piri Reis landkaart is een kaart uit 1513, gemaakt door de Ottomaanse zeeman en cartograaf Piri Reis. De kaart is pas in 1929 door historici gevonden in Istanboel en toont stukken van Europa, Afrika, de Atlantische oceaan en Zuid-Amerika. Het bijzondere aan de kaart is dat Antartica met Groenland aan Zuid-Amerika lijkt vast te zitten. Op de kaart is geen ijs zichtbaar en is bevolkt door landdieren. Is dit het bewijs dat beide continenten 10.000 jaar geleden aan elkaar verbonden waren waarna Antarctica naar het noorden is afgedreven?

Een realistische kustlijn

Een Zweeds- Engelse expeditie uit 1994 heeft aangetoond dat de kustlijn van de Piri Reis kaart een accurate overeenkomst heeft met de kustlijn die nu geheel onder ijs is bedekt. Modern seismologisch onderzoek laat zien dat de oorspronkelijke kaart bergketens bevat die daadwerkelijk zijn teruggevonden. Een verklaring is dat zeevaarders uit de middeleeuwse periode zoals de Vikingen, actief waren in Groenland en daar meerdere kolonies stichtte. Het land was daadwerkelijk groener als het hedendaagse Groenland.

De vroege ontdekking van Amerika en Groenland

Een theorie zegt Piri Reis voor het maken van zijn kaart gebruik heeft gemaakt van twintig verschillende oude landkaarten, waarbij het niet goed lukte om ze allemaal in de goede verhouding weer te geven. Er kan gebruik zijn gemaakt van een kaart uit de oudheid, gemaakt in een periode dat Groenland niet bedekt was met ijs. De oorsprong is echter onbekend. Omdat Columbus pas in 1492 Amerika ontdekte, volgt hieruit de conclusie dat het continent al veel eerder ontdekt moet zijn door andere ontdekkingsreizigers en dat het toen ook in kaart is gebracht. Een theorie die door de wetenschap wordt ondersteund. Totdat er harde bewijzen op tafel komen blijft Columbus voor velen toch de ontdekker van Amerika en indirect de ontdekker van Groenland.